salj-din-bil-fordonskoparna

Så går ett ägarbyte på begagnad bil till

Att sälja eller köpa en begagnad bil är en spännande upplevelse, men det innebär också en del administrativa moment. Ett viktigt steg i denna process är ägarbytet. I det här blogginlägget kommer vi att gå igenom hur ett ägarbyte på en begagnad bil går till, vilka alternativ som finns tillgängliga och hur lång tid det tar att genomföra det.

Om du är mitt uppe i en försäljning eller köp av en begagnad bil, kan det vara bra att ha denna information i åtanke.

Ägarbyte på begagnad bil: Varför är det viktigt?

Först och främst, låt oss tala om varför ett ägarbyte på en begagnad bil är så viktigt. När du köper eller säljer en bil, är det nödvändigt att överföra ägandeskapet lagligt. Genom att göra detta säkerställer du att du inte är ansvarig för eventuella böter, trafikskatter eller andra fordonsspecifika kostnader som den föregående ägaren kan ha ådragit sig. Samtidigt ser du till att du får de rättigheter och ansvar som följer med bilens ägande.

Det finns tre huvudsakliga sätt att genomföra ett ägarbyte på en begagnad bil i Sverige:

Genom Transportstyrelsens hemsida
Genom appen Mina fordon
Genom registreringsbeviset

Låt oss nu gå igenom varje alternativ i detalj.

Genom Transportstyrelsens hemsida

En av de vanligaste alternativen för att genomföra ett ägarbyte på en begagnad bil är att använda Transportstyrelsens webbplats. Här är stegen du behöver följa:

Gå till Transportstyrelsens webbplats och logga in med ditt BankID eller mobilt BankID.
Välj "Fordon" och sedan "Ägarbyte av fordon" i menyn.
Fyll i uppgifterna om fordonet, inklusive registreringsnummer och kontrollkod från registreringsbeviset.
Fyll i uppgifterna om säljaren och köparen. Båda måste godkänna ägarbytet elektroniskt med sina BankID.
Kontrollera och bekräfta informationen, och betala ägarbytesavgiften.
Efter genomförd betalning kommer ägarbytet att registreras, och du kommer att få ett ägarintyg.

Genom appen Mina fordon

Om du föredrar att använda din smartphone kan du genomföra ägarbytet med hjälp av appen Mina fordon. Följ dessa steg:

Ladda ner Mina fordon-appen från App Store eller Google Play och logga in.
Välj "Förvärv av fordon" om du är köparen eller "Överlåtelse av fordon" om du är säljaren.
Fyll i uppgifterna om fordonet och de inblandade parterna.
Båda parter måste godkänna ägarbytet genom att använda BankID för elektronisk underskrift.
Efter godkännande kommer ägarbytet att registreras, och du kommer att få ett ägarintyg i appen.

Genom registreringsbeviset

Det tredje alternativet för att genomföra ett ägarbyte på en begagnad bil är att använda registreringsbeviset. Här är stegen:

Säljaren och köparen fyller i de relevanta uppgifterna i registreringsbeviset.
Båda parter måste skriva under registreringsbeviset.
Säljaren ger registreringsbeviset till köparen.
Köparen skickar in registreringsbeviset till Transportstyrelsen.
Efter att Transportstyrelsen har godkänt ägarbytet kommer köparen att få ett ägarintyg.
Hur lång tid tar det att genomföra ett ägarbyte på bil?

bilar-hopes-och-hamas

Hur lång tid tar det att genomföra ägarbyte av bil?

Tiden det tar att genomföra ett ägarbyte på en begagnad bil kan variera beroende på vilket av ovanstående alternativ du väljer och hur snabbt alla nödvändiga steg utförs. Om du fyller i alla uppgifter korrekt och båda parter skriver under direkt, kan ägarbytet gå väldigt snabbt, ibland inom några timmar eller dagar.

Om du använder Transportstyrelsens webbplats eller appen Mina fordon är processen oftast snabbare än om du väljer att göra ägarbytet genom registreringsbeviset. Användning av elektroniska tjänster minskar risken för fel och förlänger inte ägarbyteprocessen i onödan.

När vi köper ditt begagnade fordon så kan vi även hjälpa till och guida dig genom denna process. Vi är experter på att hantera ägarbyten och kan säkerställa att allt går smidigt och korrekt. Vårt mål är att göra hela bilköp- och säljprocessen så enkel som möjligt för dig.

Hjälp med ägarbyte när vi köper din bil 

Ägarbytet när du vill sälja begagnad bil (länk: https://fordonskoparna.se/salja-bilen) är en viktig del av processen när du köper eller säljer en bil. Det finns tre huvudsakliga sätt att genomföra ägarbytet: genom Transportstyrelsens webbplats, appen Mina fordon och registreringsbeviset. Genom att använda elektroniska tjänster som Transportstyrelsens webbplats eller Mina fordon kan processen vara snabb och smidig. Det är viktigt att se till att alla uppgifter är korrekta och att både säljaren och köparen skriver under för att undvika problem längre fram.

Få hjälp av experter 

Vi på fordonskoparna.se (länka till första sidan) är experter när det kommer till att köpa begagnade bilar, och vi har en djupgående förståelse för hur ett ägarbyte av begagnade bilar går till i Sverige. När du väljer att sälja din bil till oss, börjar vår engagerade team med en kostnadsfri bilvärdering för att säkerställa att du får rätt pris för din bil. Därefter tar vi hand om hela ägarbyteprocessen och guidar dig genom alla administrativa delar, så att allt går rätt till.

Vi förstår att det administrativa kan kännas krångligt, särskilt om det är första gången du säljer en bil. Därför är vi här för att ta hand om alla detaljer och se till att du inte behöver oroa dig för ägarbytet eller andra pappersarbete. Vårt mål är att göra hela försäljningsprocessen så smidig och bekväm som möjligt för dig.

Så, om du funderar på att sälja din begagnade bil i Sverige och vill att ägarbytet och andra administrativa delar ska gå rätt till, tveka inte att kontakta oss på Fordonsköparna. Vi är redo att hjälpa dig och säkerställa att du får en rättvis affär samtidigt som vi tar hand om alla de tekniska detaljerna. Lita på vårt erfarna team för en smidig och problemfri bilförsäljning!

Relaterade artiklar