salja bil online

Vilka bilförsäkringar behövs? En guide

Att äga en bil är en praktisk och bekväm lösning för många. Det ger dig friheten att resa när du vill och var du vill. Men när du äger och kör en bil är det viktigt att förstå vilka bilförsäkringar som behövs för att skydda både dig själv och andra trafikanter. Just därför kommer vi att utforska de olika typerna av bilförsäkringar som är tillgängliga i Sverige och vilka försäkringar du bör överväga att ha. Utöver detta kommer vi även att lyfta hur du säljer en bil med vagnskada på bästa möjliga sätt!

1. Trafikförsäkring (ansvarsförsäkring)

Trafikförsäkring är den enda obligatoriska bilförsäkringen i Sverige. Den täcker skador som du kan orsaka på andra personers fordon, egendom eller kroppsskador. Det är olagligt att köra utan trafikförsäkring, och om du gör det kan du bli bötfälld och ditt körkort kan bli indraget. Trafikförsäkringen är med andra ord grundläggande för att säkerställa att du inte står helt utan skydd i händelse av en olycka. Läs mer om trafikförsäkring och hur det fungerar på Transportstyrelsens webbplats.

2. Halv- eller helförsäkring

Därutöver till trafikförsäkringen kan du välja att komplettera den med halv- eller helförsäkring. Dessa försäkringar täcker skador på din egen bil i olika situationer, till exempel vid stöld, brand, glas- eller viltkollision. Låt oss ta en djupare titt på hur du hanterar din bilförsäkring vid försäljning och förstå skillnaderna mellan de olika försäkringsalternativen:

Vad är en Helförsäkring (Vagnskadeförsäkring)?

Helförsäkring, som även kallas vagnskadeförsäkring, är den mest omfattande formen av bilförsäkring som täcker skador på din egen bil i händelse av en olycka eller andra oförutsedda händelser. Denna typ av försäkring inkluderar vanligtvis både trafikförsäkring och vagnskadeförsäkring i ett enda paket. Med en helförsäkring får du ett högt skyddsnivå för både skador du kan orsaka på andra fordon och skador på din egen bil. Detta kan inkludera skador som uppstår vid kollisioner, stöld, brand, skadegörelse och viltkollisioner.

Skillnaden mellan Halv- och Helförsäkring:

Skillnaden mellan halvförsäkring och helförsäkring ligger i omfattningen av skyddet. Med en halvförsäkring är du skyddad i händelse av kollisioner och trafikrelaterade skador som du orsakar på andra, men den täcker inte skador på din egen bil som orsakas av andra situationer som stöld eller brand. Helförsäkring ger dig ett bredare skydd genom att inkludera vagnskadeförsäkring, vilket täcker skador på din egen bil i en mängd olika scenarier.

Kostnad för Halv- och Helförsäkring:

Priset för bilförsäkring varierar beroende på flera faktorer, inklusive din bils värde, din bostadsort, din ålder och din tidigare försäkringshistorik. Generellt sett är helförsäkring dyrare än halvförsäkring eftersom den ger ett mer omfattande skydd. Prisskillnaden kan vara betydande, och det är därför viktigt att noga överväga dina behov och din budget när du väljer mellan dessa två alternativ. Att prata med försäkringsbolaget kan hjälpa dig att få en tydlig bild av de exakta kostnaderna för din situation.

3. Assistansförsäkring

Assistansförsäkring är ett användbart komplement till din bilförsäkring. Den ger dig hjälp om du skulle bli stående längs vägen på grund av en skada eller ett tekniskt fel. Det kan inkludera bogsering, hyrbil och andra nödtjänster som kan vara till stor hjälp om du hamnar i en oväntad situation.

Vilken försäkring ska du välja?

Vilken typ av bilförsäkring du behöver beror på dina individuella behov och din bil. Här är några faktorer att tänka på när du väljer rätt försäkring:

  • Trafikförsäkring är obligatorisk. Du måste ha en trafikförsäkring för att lagligt kunna köra din bil i Sverige. Det är det mest grundläggande skyddet som du behöver.
  • Värdering av din bil. Om din bil är dyr eller har ett högt marknadsvärde, kan det vara klokt att överväga helförsäkring eller fordonsförsäkring för att skydda din investering.
  • Hur mycket kör du? Om du kör mycket och ofta är på vägen, kan en assistansförsäkring vara mycket användbar för att hantera eventuella nödsituationer.
  • Ditt budget. Försäkringar kostar pengar, så det är viktigt att överväga din budget när du väljer den bästa försäkringen för dig. Kom ihåg att ett dyrare skydd kan vara en investering i din trygghet och säkerhet.

Vi erbjuder snabb och enkel bilvärdering online – oavsett skick

Att sälja en bil med vagnskada kan vara en utmaning, detta eftersom skador vanligtvis sänker bilens värde och kan avskräcka potentiella köpare, särskilt på den privata marknaden. Det är alltid rekommenderat att reparera eventuella skador på din bil innan du säljer den, eftersom en välskött bil oftast är mer attraktiv och kan säljas till ett bättre pris.

Vi på fordonsköparna är specialiserade på att köpa begagnade bilar i olika skick, inklusive de med skador. Här kan du få en uppskattning av vad din bil är värd, oavsett om den har vagnskada eller inte. Det bästa är att denna tjänst oftast är gratis och ger dig ett svar omgående! 

Så om du har en bil med vagnskada och funderar på att sälja den, överväg att använda en tjänst som Fordonsköparna för att enkelt få en bedömning av bilens värde.Så oavsett om du vill sälja defekt bil (länka till /salja-bilen/), sälja obesiktad bil eller sälja en skrotbil. 

Att sälja bilen till oss kan vara ett praktiskt alternativ om du vill göra försäljningen snabbt och smidigt, utan att behöva utföra kostsamma reparationer innan försäljning.

Sälja krockad bil online

Fordonsköparna finns här för dig 

Att välja rätt bilförsäkring är en viktig del av att äga en bil i Sverige. Trafikförsäkring är obligatorisk, medan halv- och helförsäkringar samt assistansförsäkringar ger dig ytterligare skydd och trygghet. Ta dig tid att utvärdera dina individuella behov och budget innan du fattar ditt beslut. Och kom ihåg att din försäkring kan anpassas efter din situation, så det kan vara en bra idé att konsultera med försäkringsbolag för att hitta den bästa lösningen för dig och din bil. Att ha rätt bilförsäkring kan ge dig lugn och säkerhet när du är ute på vägarna.

Avsluta din försäkring

Efter att du har sålt din bil bör du omedelbart kontakta ditt försäkringsbolag för att avsluta din försäkring. Detta är viktigt eftersom du inte längre äger bilen och därför inte längre behöver den befintliga försäkringen. Genom att avsluta försäkringen undviker du att betala onödiga premiebetalningar för en bil du inte längre äger. När vi köper din bil hjälper vi även till med att avsluta bilförsäkringen på din bil. Fördelarna med att sälja bil till bilhandlare (länka till första sidan) genom Fordonsköparna är att vi hjälper till med alla administrativa delar som är obligatoriska vid bilförsäljning. 

Återbetalning av försäkringspremie

När du avslutar din försäkring kan du vara berättigad till återbetalning för den återstående delen av din försäkringspremie. Många försäkringsbolag kommer att återbetala premien för den tid som återstår på ditt försäkringsavtal efter att du har sålt din bil. Det är en bra idé att kontrollera med ditt försäkringsbolag om de specifika detaljerna gällande återbetalning.

Informera Transportstyrelsen

Utöver att avsluta din försäkring måste du informera Transportstyrelsen om att du har sålt din bil. Du kan göra detta online via Transportstyrelsens webbplats. Detta är en viktig åtgärd för att undvika ansvar för eventuella framtida trafikbrott eller avgifter som bilen kan vara inblandad i. Genom att uppdatera äganderegistreringen undanröjer du ditt ansvar för bilen.

Relaterade artiklar